Pandèmia i democràcia: Drets i llibertats en temps de COVID

Conferència telemàtica a càrrec de Jordi Muñoz, professor de ciència política a la Universitat de Barcelona.

Per participar en la conferència telemàtica, només cal fer clic a l’enllaç. Ara bé, al web hi trobareu instruccions més detallades.

En Jordi Muñoz ens proposa el resum de la conferència següent:

El brot de la COVID-19 suposa un repte sense precedents per a les democràcies contemporànies. Malgrat l’escala global del problema, la resposta ha estat principalment estatal, i la coordinació global fins ara ha estat extremadament feble. A tot el món, els governs fan ús de poders excepcionals per imposar bloquejos, sovint sacrificant les llibertats civils i alterant profundament l’equilibri de poder existent, que fomenta els temors d’un gir autoritari. En aquesta xarrada discutirem aquestes qüestions, i analitzarem les respostes dels estats i dels ciutadans davant d’aquests dilemes democràtics.

En els nostres estudis trobem una demanda generalitzada de lideratge fort, voluntat de renunciar a la llibertat individual i un fort augment del suport a la governança tecnocràtica. Com a tal, documentem el canvi inicial de les preferències públiques massives cap a un govern tecnocràtic i autoritari causat per la pandèmia. Es discuteix fins a quin punt aquesta crisi pot contribuir a un canvi cap a un nou equilibri polític.

I ens recomana la lectura del seu darrer estudi sobre aquest tema, si llegiu en anglès.