La Participació Solidària Cortsenca Viatja a les Presons i a l’Exili

Aquest 2018 urgia una celebració ben groga de la Diada de Sant Jordi. Calia vindicar un Any Fabra retallat pel 155. Necessitàvem mostrar la solidaritat amb els presos i els exiliats des de la participació ciutadana. Avui podem anunciar a Les Corts que hem acomplert amb bona nota.

El passat 23 d’abril, i com a fruit d’un desplegament inestimable de voluntaris, l’Assemblea Nacional Catalana de Les Corts va aconseguir la venda de centenars de roses solidàries, fins esgotar-ne les existències. Al mateix temps vam aplegar desenes i desenes de missatges grocs per als presos i els exiliats, inspirats en una paraula escollida a l’atzar al Diccionari Fabra.

Per Sant Jordi, la demanda dels participants era general: —feu arribar els missatges als nostres líders perseguits!— Ens hi vam comprometre, entenent que tots percebem la distància com un càstig personal, que tots ens sentim empresonats i empaitats, que escoltem cada vespre girar la clau que ens tanca entre barrots o la fredor colpidora de l’exili.

Teníem clars els destinataris, i no havíem consentit preferències: els líders de l’activisme popular Jordi Cuixart i Jordi Sànchez; les diputades Anna Gabriel i Marta Rovira; les conselleres Dolors Bassa, Clara Ponsatí i Meritxell Serret; els consellers Quim Forn, Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Turull, Toni Comín i Lluís Puig ; el vicepresident Oriol Junqueras; la presidenta del parlament Carme Forcadell; i el president de la Generalitat Carles Puigdemont.

Hem ocupat els dos mesos següents a complir amb el compromís: escanejats i ordenats alfabèticament, els vostres missatges grocs de Sant Jordi han conformat un Diccionari per la Llibertat, del qual n’hem editat setze còpies, una per cada represaliat polític. Amb paciència, hem aconseguit adreces d’arreu d’Europa, des d’Alemanya a Escòcia, des de Bèlgica a Suïssa. Hem empaquetat l’obra juntament amb algunes fotografies de la Diada de la Rosa i el Llibre, i amb un sentit escrit que culminava amb l’expressió d’un desig majoritari: “no podran empresonar les idees”. A hores d’ara els polítics a l’exili ja són a punt de rebre el vostre escalf en forma de missatge.

Les relacions personals ens han permès arribar a l’altre destí, les presons madrilenyes d’Alcalá Meco, Estremera i Soto del Real. El 18 de juny l’Assemblea-Les Corts va viure l’immens honor de lliurar en mà els paquets per als presos polítics directament a un familiar: es tracta de l’esposa de Jordi Turull, Blanca Bragulat. La trobada es va produir al Centre Cívic Can Deu, davant d’una ben nodrida representació d’assemblearis i voluntàries de la Diada de Sant Jordi.

Blanca Bragulat va agrair els obsequis i els missatges de solidaritat, i es va comprometre a fer-los arribar a cadascun dels destinataris.

Per la seva part, els assistents van ajudar econòmicament amb l’adquisició de marxandatge que ofereix l’Associació de Familiars dels Presos Polítics, un material que incorporarem ben aviat les parades de l’Assemblea al barri.

L’esposa de Jordi Turull va declarar que el sentiment general entre els presos és el més absolut desinterès per la qüestió de l’acostament a les presons catalanes: “la majoria exigeix que l’empresonament preventiu acabi immediatament; aquesta mesura cautelar vulnera els seus drets a la participació política i a tenir un judici imparcial” —manifestava la senyora Bragulat.

Entre els ostatges polítics hi ha hagut fins avui una única petició de trasllat a Catalunya. A banda d’això, el Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs d’empara de Jordi Turull i Josep Rull en contra de l’empresonament provisional. L’alt tribunal ja havia admès a tràmit recursos d’Oriol Junqueras i Jordi Sànchez en el mateix sentit, i una reclamació de permís d’assistència als plens. El febrer també havia tramitat un recurs d’empara de Sànchez i Cuixart sobre vulneració de drets fonamentals. Amb aquests procediments, el TC únicament busca dilatar al màxim les vies judicials que hauran de recórrer els presos fins arribar als tribunals europeus, i allargar tot el possible l’empresonament preventiu sense judici.

Per als socis i les voluntàries ha suposat la gratificació més gran haver complert amb la promesa que us vam fer la Diada de Sant Jordi. Continuarem fomentant la participació per fer arribar l’escalf ciutadà als polítics presos i exiliats. Però no acceptarem per part del nou govern del Regne d’Espanya l’acostament dels presos com una simple pàtina de fals progressisme. Ara cal que el nostre crit sigui un i unànime: US VOLEM A CASA JA, I LLIURES!